Steg 3: Barnsamtal

För att göra barn och vårdnadshavare delaktiga, och för att inhämta deras perspektiv på barnets behov och situation genomförs ett Barnsamtal. Samtalet ska säkerställa att barnets bästa är i fokus och komplettera det som redan är känt kring barnet.

Samtalsunderlag, samtalstärningar och Samtalskort

För att möjliggöra för barn och vårdnadshavare att beskriva hela barnets livssituation används Samtalsunderlag som stöd. Dessa finns i olika versioner beroende på barnets ålder och mognad. Samtalsunderlagen består av två graderade Behovskompasser: en för barnet och en för vårdnadshavare att göra sin skattning i.

  • Samtalsunderlag 4-6 år

  • Samtalsunderlag 6-12 år

  • Samtalsunderlag 12 år och uppåt

För de yngre barnen finns påståendena att samtala kring på Samtalstärningarna eller i blombladen på Samtalsunderlaget. För äldre barn och vårdnadshavare (som inte gör enkät) används påståendena på Samtalskorten. Utöver skattningen finns det möjlighet att kommentera respektive område för att beskriva skattningen. I rutan Vilka behov behöver vi arbeta med just nu? beskrivs vad barn och vårdnadshavare vill att vi tillsammans arbetar vidare med.

 

Hur genomför jag ett Barnsamtal?

Vårdnadshavare

Vårdnadshavare - digital enkät

  1. Vårdnadshavare beskriver vad hen upplever genom en digital enkät. Enkäten är uppbyggd efter påståendena i Samtalskorten. Där skattas de åtta olika områdena och ges möjlighet till kommentarer.

  2. När vårdnadshavare har fyllt i enkäten får Barnkontakten, eller hen utsedd, ta del av svaren via mail och fyller i skattningen och kommentarsfälten i Samtalsunderlaget.

Vårdnadshavare - samtal

  1. Vårdnadshavare bjuds in till ett samtal där ni samtalar och reflekterar utifrån Behovskompassens åtta områden.

  2. Vårdnadshavare beskriver hur området fungerar och skattar mellan 1 (fungerar inte alls) och 5 (fungerar mycket väl). Påståendena i Samtalskort för vårdnadshavare används som stöd under samtalet för att bredda området.

  3. Fyll i kommentarer om det finns behov av att förtydliga något.

 

Barnet

  1. Barnet erbjuds ett samtal med personal som barnet är trygg med och har en god relation till.

  2. Barn väljer vilket område i Behovskompassen samtalet ska börja kring.

  3. Barnet beskriver hur området fungerar och skattar mellan 1 (fungerar inte alls) och 5 (fungerar mycket väl) i Samtalsunderlaget. Påstående på Samtalsunderlaget/Samtalskortet används som stöd under samtalet för att bredda områdena.

  4. Det är viktigt att tydliggöra att det inte finns något rätt eller fel svar och att barnet blir lyssnat på och får ge sin bild.

  5. Fyll i kommentarerna om det finns behov av att förtydliga något.

 

Summering barn och vårdnadshavare

Efter att barn och vårdnadshavare haft barnsamtal och skattat i Samtalsunderlaget pratar personal med barn och vårdnadshavare. Kommentarerna fylls i om det finns behov av att förtydliga något.

Samtalet ska leda fram till:

  • Vad vill barn och vårdnadshavare arbeta vidare med för att förbättra barnets nuvarande situation?

    • Vilka områden av barnets liv/situation fungerar bra?

    • Vilka områden behöver stärkas?

    • När skattningarna skiljer sig åt ger det också värdefull information om barnets situation.

  • Personal bestämmer tillsammans med barn och vårdnadshavare hur planen ser ut för det fortsatta arbetet.

  • Personal inhämtar skriftligt samtycke om det är aktuellt att gå vidare och prata om barnets behov och situation i ett Barnteam. (Mall för samtycke finns framtaget, men inhämtas olika beroende på geografiska plats)

    Informationsbrev

    Informationsbrev till samtycket, som förtydligar för vårdnadshavare varför samtycket behöver inhämtas samt vilken information som ska delas.


Ladda ner hela vägledningen här: