Om Backa barnet

Backa barnet har sedan 2019 gemensamt utvecklats av Region Skåne, Polismyndigheten och Ystads kommun. Backa barnet verkar för att alla barn ska vara trygga, ha samma möjligheter att utvecklas och få stöd i tid.

För att lyckas krävs långt utvecklad samverkan som i sin tur kräver samsyn, mod och inte minst uthållighet. Det stuprörstänkande och den kortsiktighet som präglar många av våra offentliga organisationer idag leder tyvärr ofta till att ingen aktör har ansvar för det sammansatta och komplexa. Detta vill Backa barnet bidra till att förändra!

Backa barnet konkretiserar flera av de samhällsuppdrag vi i offentlig sektor har gemensamt.

Omställningen till nära vård

Kärnan i Backa barnet är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från barnets behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just det barnet. De är samskapandet med barn, familjer och medarbetare som byggt Backa barnet som ramverk och modell. 

Vi möter alla barn genom det främjande arbetet, bland annat i det tvärprofessionella hembesöksprogrammet. Utifrån Behovskompassen arbetar vi tidigt och hälsofrämjande från graviditet till barnet gått ut gymnasiet med barnets behov och rättigheter i fokus och i samverkan med andra verksamheter.

Genom de Individuella barnteamen ges en sammanhållen vård med barnets bästa i fokus och en gemensam plan i Barnets plan.  I dessa team får familjen en egen Stödsamordnare som samordnar de olika aktörerna och avlastar vårdnadshavarna så att de kan fokusera på att stötta sitt barn.


Brottsförebyggande arbete

Det brottsförebyggande arbetet behöver i högre grad än tidigare fokusera på tidiga förebyggande insatser och samverkan inom det brottsförebyggande arbetet har aldrig varit mer aktuellt.

Mycket av det förebyggande arbetet riktas just till ungdomar för att på ett tidigt stadium påverka och förhindra att de hamnar i brottslighet. För att lyckas krävs samverkan, både övergripande och för den enskilde, mellan kommun, hälso- och sjukvård och föreningslivet.

Med hjälp av Behovskompassen kan vi tidigt uppmärksamma, samla och analysera viktig information och kunskap och tillsammans planera och prioritera de viktigaste insatserna. För de barn och unga som behöver stöd används stödprocessen för att starta ett tidigt och samordnat stöd kring individen. 


Socialtjänstens omställning

Socialtjänsten kommer i och med ny lagstiftning behöver arbeta mer förebyggande, vara mer tillgänglig och jämställd. Backa barnet är ett kunskapsbaserat arbetssätt som möter samhällets utmaningar på ett bra sätt.

Backa barnet är ett konkret arbetssätt som genom Behovskompassen främjar jämställda levnadsvillkor och skapar ett tydligt barnrättsperspektiv.

Genom socialtjänsten deltagande i hembesöksprogrammet och Barnteam blir det som socialtjänsten mer lättillgängligt och kan erbjuda fler förebyggande och biståndslösa insatser.

ring.png